Historia  

Vår första siberian husky införskaffades våren 2004, Indian Tribe`s Husky Comox. Han är grunden till vårt redan stora och allt mer växande intresse för dessa speciella hundar. Han införskaffades tillsammans med Cailey, en polar blandrashund, i syftet att vara sällskapshund när vi flyttar ut på landet. Vi bodde tidigare i Helsingborg i en lägenhet på 3:e våningen nästan mitt i city.

Som de flesta redan vet så har dessa hundar en enormt stark medfödd vilja att frigöra energi i form av att dra. Comox uppvisade denna järnvilja, så vi köpte en sele och kopplade honom till våran mountainbike. Jätteroligt! Undrar hur det skulle vara att dra med fler hundar? Vi köpte en 10 månader gammal tik från Tjalbergets kennel, Meleia. Veckan efter köpte vi  två valpar, Cera och Kayo från Snow Tribe`s. Nu fanns det en början till ett fyrspann. Vi cyklade med Meleia och Comox. Efter ett tag köpte vi en Saccovagn. Det är väl så de flesta har börjat. Idag hade ingen fått mig till att sitta i en Saccovagn efter en sibbe. Livsfarligt! Sommaren 2006 kom Vox Celestas´s Top Boy (Tobbe) till oss. Nu hade vi 6 hundar på gården, varav 5 dragvilliga. Vi började träna tävlingsinriktat säsongen 06/07.

Våra hundar debuterade även ute i tävlingsspåret den säsongen. Vi deltog med ett 4-spann på Nordic Open i Åsarna, Rasmästerskapet i Lillholmsjö och SHAM-Draget i Nornäs. Under dessa tävlingarna införskaffade vi oss ännu fler hundar. En del planerade, en del oplanerade. Vi köpte Team Amarox Mumin, en duktig ledartik från Pia Ångström. När vi var i Lillholmsjö mötte vi Constant från kennel Napapijri. Han hade med sig sina bedårande hundvalpar. Jag fastnade direkt för Chevak. Adam hade inget annat val än att gå med på detta köp. Så vi köpte Chevak och hans bror Caswell (Cash) från Napapijri. När vi var på väg hem från dessa tävlingar hämtade vi upp 4 hanhundar som vi fått mot ett bra hem. Det var Ahtna (Acke), Tagish (Tage), DenVillDra Teqno och Frodo.

Efter noga övervägande placerade vi ut Cailey till en stor barnfamilj inne i Höör då hon inte platsar i ett sibbe spann med sina 34kg och trivs bäst som sällskap. Frodo är utplacerad hos Ida, en förre detta jobbarkompis till Adam. Han lever som sällskapshund där och stormtrivs. Han har även visat sig vara en utmärkt kantarellsökare. Ahtna (Acke) har vi tyvärr varit tvungna att skicka till hundhimlen. Han bråkade och slogs med alla de andra hanarna. Han var en rastlös själ, alltid uppstressad. Kvar hade vi alltså Comox. Meleia, Cera, Kayo, Tobbe, Chevak, Cash, Mumin, Teqno och Tage.

Sommaren 2007 fick vi möjligheten att köpa 4 lovande hundar utav Catarina Södersten. Så Trahimus Tiny Tim, Niklas, Sven och Dio anlände till oss.

Under senare delen av vintern 2008 var vi tvungna att ta bort vår allra första och bästa husky, Comox. Må han vila i frid i hundhimlen, för det är dit med all säkerhet han kommit. Vi saknar honom varenda dag och hoppas få återförenas med honom i vårt nästa liv.

Sensommaren 2008 flyttade Tage till våran förra handler Ronja. Där stormtrivs han. All uppmärksamhet är riktad på honom, vilket han behövde, vilket är svårt att ge när man har fler hundar. Han bor inte så många kilometer från oss. Känns bra att ha dem på avstånd som man kan hälsa på.

Vintern 2008 flyttade Tjalbergets Meleia till Gino och Elsie på Fjällandspirit, en turist kennel. Då Meleia är en mycket trevlig, duktig och social tik, så förtjänar hon det bästa. Tyvärr är hon inte tillräckligt snabb för sprintdistanser med våra långbenta grabbar. På turistkenneln däremot så får hon all den uppmärksamhet som hon är värd, samt slippa kraven på att vara snabb. För dra, det gör hon!